Workshop Organisatieopstelling individueel / team

 

Inleiding

Een organisatieopstelling is een manier om systemische inzichten in organisatorische processen te krijgen. Het onbewuste wordt zichtbaar gemaakt wat helpt in het voeren van het juiste gesprek. Het geeft de mogelijkheid pijn een plek te geven. Een opstelling bied geen oplossing voor een probleem, wel inzichten.

Werkwijze

Aan een organisatieopstelling kan worden deelgenomen als cliënt (inbrenger van de vraag) of als representant (plaatsvervanger).

De cliënt brengt een vraag in die in eerste instantie door de opsteller in een kort interview onderzocht wordt.

Vervolgens kiest de cliënt representanten voor collega’s of onderdelen uit zijn organisatie en voor zichzelf.

Intuïtief plaatst de cliënt de verschillende representanten in een bepaalde opstelling tot elkaar. Zo wordt er een ruimtelijke voorstelling gemaakt van de organisatie waarin hij werkt.

De opgestelde representanten zijn in staat om lichamelijk en emotioneel te voelen wat zich afspeelt in de personen/elementen die ze representeren. Er wordt een poort geopend naar “het wetende veld”. Het “veld” blijkt vrijwel altijd in hoge mate overeen te komen met de werkelijke situatie binnen de organisatie.

In het geval van een individuele opstelling wordt er gewerkt met “ankers” (matjes) als representanten.

Deze workshop wordt gegeven door specialist-begeleider in opstellingen.

 

Doelgroep

Deze workshop is geschikt voor alle medewerkers binnen een organisatie en voor geïnteresseerden.

Onderwerpen workshop

De onderwerpen die behandelt worden zijn afhankelijk van de deelnemers en kunnen vooraf of tijdens de workshop worden besproken.

Resultaat

Een opstelling geeft inzichten ten behoeve van de vraag. Er worden geen oplossingen geboden. De inzichten geven kans tot het bepalen van een vervolg, het kunnen loslaten wat losgelaten mag worden en /of een kans tot het geven van een plek waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe mogelijkheden.

Tijdsduur en Kosten

Een workshop duurt van een uur tot maximaal 2 uur.

De kosten van een inhouse workshop bedragen €80,- exclusief BTW en exclusief reiskosten per uur. Deze kosten zijn inclusief eventuele voorbereidingen.